Thursday, February 10, 2011

The Nansen Refugee Award - Call for Nominations

1 comment:

  1. Σομαλοί πρόσφυγες φωτογραφημένοι από τη Βρετανίδα φωτορεπόρτερ Alixandra Fazzina, που κέρδισε το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν το 2010.


    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνεται στους πολίτες και τους καλεί να προτείνουν εκείνοι τους υποψήφιους για το φετινό Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν. Μπορεί να προταθεί οποιοδήποτε άτομο, ομάδα ή φορέας έχει στηρίξει με αφοσίωση τους πρόσφυγες, διάσημοι ή όχι. Προτάσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011.

    Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν απονέμεται κάθε χρόνο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε κάποιο άτομο ή οργάνωση, ως αναγνώριση για το εξαιρετικό έργο που έχουν κάνει για τους πρόσφυγες. Δημιουργήθηκε το 1954 προς τιμήν του Φρίντγιοφ Νάνσεν, Νορβηγού εξερευνητή, επιστήμονα και πρώτου Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Έτσι και φέτος ο ΟΗΕ αναζητά τη βοήθεια του κοινού για να βρει τους κατάλληλους υποψηφίους, άτομα ή φορείς, που αξίζουν να βραβευτούν. Το βραβείο συμπεριλαμβάνει αναμνηστικό μετάλλιο και χρηματικό βραβείο ύψους 100.000 δολαρίων, δωρεά των κυβερνήσεων της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Το ποσό αυτό θα πάει σε προγράμματα βοήθειας και προστασίας προσφύγων που επιλέγει ο νικητής, σε συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία.

    Οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να είναι γνωστοί. Αρκεί να είναι αφοσιωμένα και εμπνευσμένα άτομα, ομάδες ή φορείς, που στηρίζουν και βοηθούν τους πρόσφυγες με όποιο τρόπο μπορούν. Σημασία δεν έχει τόσο το μέγεθος της βοήθειας ή ο αριθμός των δικαιούχων. Ζητούμενα είναι κυρίως η πρωτοτυπία, η εφευρετικότητα και η αφοσίωση στο έργο τους.

    Ανάμεσα στα άτομα και τους φορείς που έχουν βραβευτεί στο παρελθόν είναι η Eleanor Roosevelt, ο πρόεδρος της Τανζανίας Julius Nyerere, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Αργεντινός πιανίστας Miguel Angel Estrella και ο Γερουσιαστής Edward M. Kennedy.

    Το 2010, το Βραβείο απονεμήθηκε στη Βρετανίδα φωτορεπόρτερ Alixandra Fazzina, για την αφοσίωση που επέδειξε αναδεικνύοντας και καταγράφοντας τις επιπτώσεις του πολέμου στις ανθρώπινες ζωές, που συχνά λησμονούνται.

    Μπορείτε κι εσείς να προτείνετε το δικό σας υποψήφιο, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ( http://www.unhcr.org/php/nansen.php ) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    ReplyDelete